Sata vuotta apua pakolaisille

Parikymmentä pakolaislasta Vienan Karjalasta poseeraa kameramiehelle puurakennuksen edessä.
Kuva: Karjalan Sivistysseura

Pakolaisten auttamisen pitkä historia Suomen Punaisessa Ristissä ulottuu Venäjän vallankumouksen jälkimainingeista nykypäivään.

– Oli hyvin liikuttava tunnelma. He kiittivät meitä melkein henkensä pelastamisesta ja antoivat meille Chilen lipun. -- He tulivat mahdollisimman synkkään aikaan. Oli jo lunta maassa. Kun ajettiin chileläisiä perheitä bussilla Auraan, oli myöhä ja ajoimme ojaan. Silloin minä ajattelin, että voi ihmisparat…

Näin kuvaili Punaisen Ristin entinen apulaispääsihteeri Gunnar Rosén chileläisten pakolaisten saapumista Suomeen.

Elettiin kylmän sodan aikaa ja marraskuuta 1973. Chilen sotilasjuntta oli syrjäyttänyt maan sosialistisen presidentin Salvador Allenden kenraali Augusto Pinochetin johdolla.

Suomen hallitus päätti ottaa vastaan sata maasta saapuvaa pakolaista, ja Punaista Ristiä pyydettiin apuun.

Chileläisten saapuessa tilanne oli uusi niin viranomaisille kuin Suomen Punaiselle Ristille. Majoitukseksi järjestettiin vanha poikakoti Turun seudulta. Lisäksi pakolaiset saivat kuljetukset kentältä sekä terveydenhuoltoa ja vaatetusta.

Ensimmäiset varsinaiset vastaanottokeskukset Punainen Risti perusti turvapaikanhakijoille 1990-luvulla.

– Turvapaikanhakijoiden määrät kasvoivat tuolloin ja vastaanottokeskuksia oli perustettava. Toimintatavat piti kehittää kokeilemalla. Edes vastaanottokeskus-sanaa ei vielä ollut käytössä, muistelee Ritva Tuohiniemi, joka oli perustamassa vastaanottokeskusta Turkuun vuonna 1990.

Vaikka järjestelmällinen vastaanottotoiminta on Suomessa melko nuorta, pakolaisia on tullut maahan jo itsenäistymisen alkuvuosista lähtien.

Muutamassa päivässä yli 6 000 pakolaista Venäjältä Suomeen

Venäjän vallankumous vuonna 1917 sysäsi rajan takana liikkeelle vuosia kestäneen epävakauden ajan.

Pakolaisia tuli Itä-Karjalasta Suomeen useissa aalloissa, ja Punainen Risti osallistui heidän vastaanottamiseensa muun muassa vaatettamalla lapsia.

Maaliskuussa 1921 suuri joukko ihmisiä pakeni nopeasti Venäjältä Vienan Karjalasta Suomeen Kronstadtin kapinan seurauksena. Pakolaisia tuli vain muutamassa päivässä noin 6 500.

Heidät sijoitettiin leirille Inoon, ja Suomen Punainen Risti pystytti ensi töikseen rajalle 26-paikkaisen sairaalan yhdessä pakolaisten ja kahden paikallisen lääkärin kanssa. Apua saatiin myös Amerikan Punaiselta Ristiltä.

Leiristä kehittyi muutamassa kuukaudessa kuin pieni kaupunki, jonka toiminnasta asukkaat vastasivat pitkälti itse. Pakolaiset perustivat jopa oman orkesterin, jota varten he valmistivat itse soittimet.

Ystäväperheitä ja ennakkoluuloja

Ensimmäiset ystäväperheet tutustuttivat chileläisiä uuteen kieleen ja kulttuuriin 1970-luvulla. Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikön Johanna Matikaisen mukaan järjestössä oli alusta asti selvää, että pakolaisia autetaan.

– On tärkeää, että tulijat saavat kontaktin paikallisiin ja maan kulttuuriin. Ystävien kanssa on käyty kahvilla, harrastuksissa ja tapahtumissa aivan kuten nykyäänkin.

Uudet tulijat ovat herättäneet aina myös pelkoja ja vastustusta. Kronstadtin venäläispakolaisia pidettiin joko epäluotettavina tai liian yläluokkaisina. Chileläisten vastaanottoa taas vastustettiin, sillä pakolaisia epäiltiin kommunisteiksi ja terroristeiksi.

– Vapaaehtoistyö on ollut monelle kannanotto pakolaisten puolesta. Pienilläkin teoilla on vaikutusta. Muistelen lämmöllä, kuinka esimerkiksi 1980-luvulla tamperelaiset toivottivat Vietnamista saapuneet pakolaiset tervetulleeksi naapurustoon. Paikalliset tulivat kadulle tervehtimään ja esittäytymään, vaikka yhteistä kieltä ei ollut, Matikainen kertoo.


Teksti: Kiia Etelävuori

Punainen Risti tukee maahanmuuttaneita
Punainen Risti tukee maahanmuuttaneita

Suomen Punaisen Ristin historian vuosikymmenet

Sotalasaretti lähetetään Turkin rintamalle, ja suomalainen Punaisen Ristin yhdistys perustetaan. Lue lisää

Yhdistys aloittaa sairaanhoitajakoulutuksen ja pitää ensimmäisen ensiapukurssinsa. Lue lisää

Sairasmajoja perustetaan kulkutautien torjumiseksi, ja nälänhädän uhreille kerätään apua. Lue lisää

Japanin sotaan lähetetään Suomesta sairasvaunut ja kenttäsairaala. Lue lisää

Ensimmäisen maailmansodan uhreja autetaan myös suomalaisvoimin. Suomi itsenäistyy ja sisällissota syttyy. Lue lisää

Terveyskeskuksia edelsivät Punaisen Ristin sairasmajat. Ensiaputaitojen kehittäminen edistyy. Karjalan pakolaiset saavat apua. Lue lisää

Toinen maailmansota alkaa, ja Punainen Risti vastaa uudenlaisiin tarpeisiin. Lue lisää

Punaisen Ristin rooli kasvaa Suomessa sodan aikana ja sen jälkeen. Lue lisää

Kotimaantyötä yksinäisyyttä vastaan ja terveyden puolesta. Paluu kansainväliseen avustustoimintaan. Lue lisää

Katastrofirahasto syntyy. Biafran nälänhätä herättää auttamishalua. Kotimaan pelastustoimintaa kehitetään. Lue lisää

Pakolaisten saapuminen aiheuttaa ennakkoluuloja. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu syntyy, ja ensiapuopetus uudistuu. Punainen Risti auttaa Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kärsineitä ihmisiä. Lue lisää

Suomen Punainen Risti auttaa Puolan kriisissä. Kotimaassa alkavat ensiapupäivystykset, ja terveystyötä kehitetään. Nälkäpäivä-keräys syntyy. Lue lisää

Avustustyötä Jugoslavian sodista Estonian uppoamiseen. Nuorten turvatalot perustetaan, psykologisen avun valmiutta vahvistetaan ja maahanmuuttajatyön tarve kasvaa. Lue lisää

Tsunami aiheuttaa poikkeuksellisen avustusoperaation. Kotimaassa kehitetään henkistä tukea ja ikääntyvien ihmisten auttamismuotoja. Lue lisää